top of page

stiri

Caută

Este sfârșitul celei de-a doua zile a concursului Bocuse d'Or 2023. Toate echipele și-au prezentat acum platoul pe bază de lotcă, precum și meniul pentru copii pe bază de dovleac. Astăzi, în arenă s-au aflat Danemarca, Ungaria, Columbia, Coreea de Sud, Estonia, Mexic, Australia, Islanda, SUA, Finlanda și Mauritius.


ree

Photo: © White Mirror


Bilanțul zilei a doua

Luni, 23 ianuarie, suporterii au fost prezenți pentru a o susține pe Naïs Pirollet, o tânără bucătăreasă care reprezintă Franța, dar și singura femeie și cea mai tânără candidată din concurs. Tânăra, acum plină de încredere și de experiență, a apărut senină și a oferit un preparat minunat, demn de o finală Bocuse d'Or. Fanii din Suedia și Mauritius s-au remarcat, de asemenea, în această zi plină de suspans.


Pe partea de degustare, chiar dacă juriul rămâne tăcut până la rezultatul final, Danemarca a impresionat ca de obicei, cu creații delicate ca niște bijuterii, la fel ca și SUA, care a oferit un meniu spectaculos pentru copii, cu un squash în formă de trăsură a Cenușăresei și un desert reprezentând oglinda magică a Albă ca Zăpada.


Nu ne rămâne decât să așteptăm seara pentru a afla cine va fi pe podium.


Bilanțul primei zile

Duminică, 12 țări au concurat: Norvegia, China, Belgia, Belgia, Maroc, Japonia, Chile, Noua Zeelandă, Canada, Elveția, Marea Britanie, Suedia și Sri Lanka. Pentru prima probă, echipele au trebuit să realizeze un meniu "Hrăniți copiii" bazat pe squash, lucrând de la antreu la desert într-un mod jucăuș. Un juriu format din copii cu vârsta medie de 10 ani a fost, de asemenea, prezent pentru a evalua diferitele feluri de mâncare, ceea ce a adus o oarecare ușurare comică în desfășurare. Unele țări, cum ar fi Canada și Regatul Unit, au părut să se descurce bine în această primă zi, la fel ca Noua Zeelandă, care a participat pentru prima dată la marea finală.


Pentru tema platoului, echipele au trebuit să imagineze o creație pe bază de lotcă. Țările nordice, și anume Suedia și Norvegia, au fost deosebit de inspirate prin demonstrația de gătit acest pește delicat. Elveția, țară fără ieșire la mare, a impresionat, de asemenea, cu o rață la scară de ciupercă foarte bine lucrată.


 
 
 

Joia trecută, în cadrul conferinței de presă Sirha Lyon 2023, au fost dezvăluite cele 24 de țări selectate pentru Marea Finală Bocuse d'Or, care va avea loc pe 22 și 23 ianuarie 2023, în cadrul Sirha Lyon.

ree

În continuare, în ordine alfabetică, lista celor 24 de țări selectate după cele 4 selecții continentale (Africa, America, Asia-Pacific și Europa) și atribuirea a 2 wild-card-uri:

Australia - Alex McIntosh

Belgia - Sam Van Houcke

Canada - Samuel Sirois

Chile - Ari Zuñiga

China - Nick Lin

Columbia - Carlos Pájaro

Danemarca - Brian Mark Hansen

Estonia - Alexander Gureev

Finlanda - Johan Kurkela

Franța - Naïs Pirollet

Ungaria - Bence Dalnoki

Islanda - Sigurjón Bragi Geirsson


​Japonia - Tomoyuki Ishii Mauritius - Kritesh Halkory Maroc - Faiçal Zahraoui Mexic - Marcelo Hisaki Norvegia - Filip August Bendi Noua Zeelandă - William Mordido Coreea de Sud - Hwang Byeong Hyen Sri Lanka - Mihishan Rashminga Silva Suedia - Jimmi Eriksson Elveția - Christoph Hunziker Regatul Unit - Ian Musgrave SUA - Jeffery Hayashi

Două wild-card-uri au fost acordate Estoniei, ca urmare a performanței sale la selecțiile europene (locul 11 din 20 de țări) și Sri Lanka, o țară istorică a Bocuse d'Or care s-a remarcat prin motivație și spirit de echipă la selecțiile din Asia-Pacific.


Tema platoului pentru Marea Finală a fost dezvăluită la sfârșitul lunii septembrie de către Comitetul Internațional de Organizare (C.I.O.). Pentru prima dată din 2005, aceasta va avea ca temă produsele din fructe de mare, candidații urmând să creeze un platou pentru 15 persoane pe bază de lotcă, furnizată de Seafood From Scotland, un partener al concursului.


I.O.C. pune la dispoziția fiecărui candidat 2 lotci și scoici pentru umplutură. În ceea ce privește garnitura, echipele vor trebui să pregătească 2 garnituri de legume care vor fi așezate pe platou, precum și o garnitură servită separat, realizată dintr-o legumă reprezentând țara lor, midii și un crutoane din compoziția proprie.


Tema din farfurie va fi dezvăluită la mijlocul lunii noiembrie.


 
 
 

Echipa Danemarcei a câștigat medalia de aur la Bocuse d'Or Europe 2022 pentru combinația de farfurii și platouri, cu cartofi și, respectiv, carne de vânat.


Chef Brian Mark Hansen, de la restaurantul Soelleroed Kro din Holte, Danemarca, a sărbătorit pe podium, spunând: "Suntem atât de mândri și onorați, iar celelalte echipe au fost absolut extraordinare." El a fost însoțit pe scenă de ajutorul de bucatar/commis Elisabeth Madsen și de antrenorul Christian Ebbe.


ree

Medalia de argint a revenit echipei Ungariei, încurajată de publicul de acasă, echipa fiind condusă de bucătarul Bene Dalnoki de la restaurantul Stand din Budapesta in timp ce medalia de bronz a revenit echipei Norvegiei.




Alături de trioul de pe podium, Danemarca, Ungaria și Norvegia, celelalte șapte echipe care se califică pentru Marea Finală de la Lyon, care va avea loc pe 23 și 24 martie 2023, sunt Suedia, Islanda, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Elveția și Belgia.



Premiile speciale Bocuse d'Or Europa 2022:

  • 'Cel mai bun commis' a fost acordat echipei Suediei, Thilda Mårtensson.

  • Cea mai bună 'temă în farfurie' a fost acordată echipei din Marea Britanie, condusă de Ian Musgrave de la The Ritz din Londra.

  • Cea mai bună "temă pe platou" a fost acordată echipei Suediei, condusă de bucătarul Jimmi Eriksson.

La aceasta editie, delegatia romaniei, proaspat intrata in familia Bocuse d`Or, a participat din pozitia de delegatie oficiala, in vederea pregatirii participarii la Semifinala din anul 2024, cand vom participa in premiera, cu un candidat al tarii noastre. Bocuse d`Or Romania, a fost reprezentata de catre domnul Laurenţiu Mâță, Project & Pomotion Manager Bocuse d`Or Romania.


ree
Suntem mandri ca am reusit sa integram Romania in legendarul concurs Bocuse d`Or, dupa o munca de mai bine de doi ani in acest sens. Urmeaza o perioada de studiu si vizite la academiile Bocuse d`Or din Europa, urmand ca, in anul 2023, sa organizam prima selectie nationala in vederea stabilirii candidatului care ne va reprezenta la Semifinala Europeana Bocuse d`Or din anul 2024, a spus Laurenţiu Mâță, Project & Pomotion Manager Bocuse d`Or Romania.


 
 
 
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

© 2021 - 2025  Bocuse d'Or România. 

bottom of page