top of page

stiri

Caută

România Participă pentru Prima Dată la Finala Bocuse d’Or Europe 2026!


Bucătari în uniforme albe aruncă pălării în aer, atmosfera este veselă. Text: SIRH+ BOCUSE D’OR, ROMANIA 2026 și steagul României.

România va participa, pentru prima oară, la Finala Europeană Bocuse d’Or, marcând un moment semnificativ pentru progresul gastronomiei românești. În perioada următoare, vor fi anunțate detaliile despre selecția națională Bocuse d’Or România, competiția care va alege bucătarul ce va reprezenta țara noastră pe scena europeană.


Această etapă națională va aduna unii dintre cei mai talentați și ambițioși bucătari din România, care vor concura pentru onoarea de a purta tunica tricoloră și de a aduce gastronomia românească în centrul atenției la Bocuse d’Or Europe 2026, una dintre cele mai prestigioase competiții culinare din lume.



Bucătar și bărbat în costum negru la Bocuse d'Or România 2022. Chef poartă tunică albă și căciulă METRO. Fundal maro, siglă vizibilă.

Eforturile de integrare a României în prestigioasa familie Bocuse d'Or au fost inițiate în anul 2019 de către domnul Laurențiu Mătă, inițiatorul și fondatorul Bocuse d'Or România. Acesta a invitat în cadrul proiectului Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, o platformă asociativă dedicată bucătarilor și cofetarilor profesioniști din România, care a fost lansată inițial în anul 1971.

 
 
 

Trondheim-Trøndelag, desemnată Regiunea Europeană a Gastronomiei 2022 de către IGCAT, va găzdui concursul Bocuse d'Or Europe 2024.


"Trøndelag este una dintre cele mai interesante regiuni gastronomice din țară, cu o varietate de produse, producători și restaurante cu mâncare locală în meniu", a afirmat Kristian Dahlberg Hauge, director pentru industrie, transport, climă și mediu în cadrul municipalității din Trondheim.

"Bocuse d'Or Europe în 2024 va fi folosit pentru a consolida vizibilitatea produselor, producătorilor și restaurantelor din Trøndelag pe piața internațională. Acum, industria speră că acest lucru va inspira mai mulți oameni să aleagă subiecte alimentare", a adăugat Dahlberg Hauge.


"Avem modele bune de urmat în industria noastră alimentară", a declarat Kristine Rise, manager de proiect la Oi! Trøndersk Mat og Drikke, care speră că faptul că Trøndelag se află în centrul atenției internaționale va duce la o mai bună recrutare în acest sector. "Regiunea noastră este un loc atractiv pentru a lucra și a trăi atunci când mâncarea este ceea ce te pasionează", a conchis Rise.


Pentru a susține selecția, Bocuse d'Or a declarat că "Trondheim este o capitală gastronomică internațională promițătoare". Aceștia au recunoscut, de asemenea, faptul că aplicația se concentrează pe resursele excepționale ale Trøndelagului în ceea ce privește natura, producătorii și restaurantele.


"Vom face o finală care să fie "cea mai bună de până acum". Dar trebuie să ne amintim cine suntem. Modelul Trøndelag se bazează pe o colaborare puternică între producătorii de materii prime și procesatori. Totul începe de jos în sus. Aceasta este însăși baza succesului", a afirmat Tore O Sandvik, primarul județului Trøndelag.


"Suntem mândri de ceea ce am realizat, dar este important să subliniem faptul că Norvegia este organizatorul Bocuse d'Or 2024. Trondheim este orașul gazdă, dar acesta este un eveniment important pentru comunitatea gastronomică din întreaga Norvegie", a adăugat Sandvik.


"Este o mare onoare că Trondheim va putea organiza Bocuse d'Or Europa în 2024. Am fost eu însumi participant și acum și antrenor. Abia aștept să arăt Trondheim ca oraș gazdă", a declarat bucătarul-șef al Speilsalen de la hotelul Britannia, Christopher Davidsen.


La Bocuse d'Or 2022, Davidsen a fost antrenorul echipei Norvegiei care a obținut locul 3, după Danemarca (locul 1) și Ungaria (locul 2).


Împreună cu Franța, Norvegia este națiunea cu cele mai multe victorii la Bocuse d'Or. Christopher Davidsen a obținut medalia de argint în 2017, ceea ce a contribuit la impulsionarea comunității culinare din Trondheim. Bocuse d'Or a conferit Norvegiei, fructelor de mare norvegiene și bucătarilor norvegieni o poziție semnificativă în mediul gastronomic internațional.


 
 
 

ree

🥇 Denmark

🥈 Norway

🥉 Hungary


Verdictul a fost dat. Danemarca a câștigat premiul Bocuse d'Or 2023, datorită unui platou impresionant pe bază de lotcă și a unui meniu "Hrăniți copiii" extrem de convingător, cu dovlecei de la A la Z.


ree

Denmark's kids' plate


Norvegia s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce Ungaria s-a clasat pe locul al treilea, completând astfel podiumul Bocuse cu aur, argint și bronz.


Alte premii speciale

Această ediție a concursului Bocuse d'Or a pus un mare accent pe angajamentul social, începând cu conceptul "Hrăniți copiii", pentru care fiecare echipă a trebuit să imagineze un întreg meniu pentru copii bazat pe squash, care să fie echilibrat și distractiv. Un juriu alcătuit din copii cu vârsta medie de 10 ani a fost prezent pentru a judeca, alegând în cele din urmă Japonia drept câștigătoare. Franța a câștigat premiul juriului pentru meniul "Hrăniți copiii".


ree

France's kids' plate

Suedia a câștigat premiul pentru cel mai bun platou pe bază de lotcă.

ree

The Swedish platter


În altă ordine de idei, Leon Haarberg Nilsen a câștigat titlul de cel mai bun commis pentru munca sa în echipa Norvegiei, în timp ce Mexicului i-a fost acordat un premiu dedicat angajamentului social.



 
 
 
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

© 2021 - 2025  Bocuse d'Or România. 

bottom of page